TK100

A jövőt alakítjuk

A thyssenkrupp csoport és vállalatunk szakértői is azon dolgoznak, hogy az ipari trendekben, az újonnan alkalmazott technológiákban és az aktuális kutatásokban élen járjunk. Számos lokális és nemzetközi projekt eredményeként számolhatunk be digitalizációs fejlesztéseinkről, amelyek magukba foglalják a digitális supply chain megoldásokat, a partnereinkre szabott szoftverek fejlesztését, az üzleti folyamataik és anyagáramlásuk optimalizálását,  de meghatározó szereplői vagyunk a piac fenntarthatósági átalakulásának is a zöld alapanyagok és szolgáltatások fejlesztésével és kínálatával.

Az alábbiakban folyamatosan hírt adunk a thyssenkrupp vállalatcsoport legújabb fejlesztéseiről.

Nagyobb sebesség az ellátási láncban: Íme a thyssenkrupp “Pacemaker” mesterséges intelligencia megoldása

A szerteágazó gyártási helyszínekkel és a globális beszállítói kapcsolatokkal szinte minden iparágban összetett ellátási láncok alakultak ki. Az anyagáramlásban a legkisebb zavar vagy eltérés is költséges leállásokhoz vezethet. thyssenkrupp Materials Processing Europe kifejlesztette a “Pacemaker”-t, egy AI-alapú szoftvert, amely biztosítja a zökkenőmentes anyagáramlást és az alacsonyabb erőforrás-felhasználást. A “Pacemaker” elnevezés jól jellemzi a szoftver működését: a cél többek között az ellátásbiztonság növelése, a készletek csökkentése és ezáltal a termelési teljesítmény növelése. Az algoritmust már használja néhány autóipari beszállító a portugál Autoeuropa ipari parkban.

A hatékony termelés érdekében a gyártósorok számára az alkatrészeket just-in-time kell szállítani, és el kell kerülni az anyagtorlódásokat. “Az ideálisan működő ellátási lánc fontos eleme az intelligens anyaggazdálkodás, amely rugalmasan tud reagálni a termelésben bekövetkező eltérésekre és zavarokra. A Pacemaker vizualizációs és előrejelző eszközként segít nekünk ebben” – mondja António Novais, a thyssenkrupp Materials Processing Europe portugál telephelyének, a Palmetalnak az ügyvezető igazgatója.

Fenntarthatóság az ellátási lánc során

Az AI-alapú (mesterséges intelligencia alapú) szoftver valós idejű termelési adatokat gyűjt az autógyártótól, a minták alapján felismeri a tervtől való eltéréseket, és vizualizálja az adatokat. A korábbi ellátási lánc folyamathoz képest a Pacemaker előbb mutatja a vevő tényleges igényét, és lehetővé teszi a beszállító számára, hogy ennek megfelelően igazítsa az anyagáramlást. Ezt a lisszaboni Nova School of Science and Technology által végzett tanulmány is megerősítette, amely a Pacemaker előrejelzéseinek teljesítményét és pontosságát tesztelte, és igazolta, hogy a Pacemaker számos helyzetben képes felülmúlni az ügyfelek előrejelzéseinek pontosságát.

A Pacemakerrel a thyssenkrupp Materials Services is jelentősen hozzájárul az erőforrások hatékonyabb felhasználásához: Csökken a hibás szállítások száma, csökkennek a készlet- és raktározási költségek, valamint a kiszállítások száma. A szállítás és a koordináció terén elért megtakarítás 10-15 százalékos! További pozitívum, hogy az algoritmus az ellátási lánc bármely szakaszában, valamint több szakasz között is használható, és nem igényli az ügyféloldali informatikai rendszerek kiigazítását. Az ügyfél meglévő adatai kerülnek bevitelre. “A Pacemakerrel biztosítjuk, hogy az anyagáramlás ne szakadjon meg. Így garantáljuk, hogy több beszállító megfelelő anyaga a megfelelő időben érkezzen meg az ellátási lánc különböző szakaszaiba” – magyarázza Novais.

A megoldás szisztematikus továbbfejlesztése

A megoldás szisztematikus továbbfejlesztése érdekében és más ügyfelek számára, a thyssenkrupp Materials Processing Europe Németországban a Pacemaker következő bővítési szakaszát hajtja végre. A thyssenkrupp Bilsteinnél, az autóipar rendszerpartnerénél a Pacemaker csapata jelenleg az üzleti modell skálázásán dolgozik.

 Az ellátási lánc tevékenységeinek stratégiai bővítése

A szoftver használata a thyssenkrupp Materials Services stratégiájának egy újabb mérföldköve.  A “Materials as a Service” stratégiai fejlesztés részeként az anyagkereskedő és -szolgáltató vállalat következetesen bővíti ellátási lánc szolgáltatási tevékenységét. ” Közép- és hosszú távon az a célunk, hogy az anyagkereskedelem mellett ügyfeleink értékláncának több részét is kezeljük, hogy teljes mértékben az alaptevékenységükre koncentrálhassanak” – mondja Ilse Henne, a thyssenkrupp Materials Services transzformációs igazgatója. “Egyértelmű célunk, hogy még jobban megfeleljünk ügyfeleink igényeinek.”

Tovább az eredeti cikkre »